Movietime

Jag såg på "The Breakfast Club" igår, den var helt okej. Det är roligt hur man kan se att vissa genrer är bättre än andra i vissa tidsperioder och att vissa årtionden ger bättre film än andra. Som "The Breakfast Club" som exempel, jag har för mig att den gjordes i mitten av 80-talet. Under 80-talet gjordes många bra komedier och "ungdomsfilmer". 90-talets kärleksfilmer däremot var/är mycket sämre. Ska försöka se "Vertigo" om ett tag, Hitchcock filmerna är väldigt bra... eller rättare sagt verkar väldigt bra, jag har hört talas om många men har endast sett "Psyko" och den var ju sjukt bra... på ett sätt. Det man måste komma ihåg när man ser på filmer, från tidigare årtionden, är att man inte kan jämföra den med nutidens filmer och kvaliteten på nutida filmer... det skulle vara som att jämföra riktiga hallon med geléhallon... okej det var kanske ett lite udda bildspråk eller vad man ska säga, men det stämmer ju, man kan ju bara jämföra hallon med andra hallon när det gäller smak och kvalitet, samma sak gäller geléhallon. Vi är så vana med den nutida filmens typ och kvalitet att vi kanske dömer gamla filmer för snabbt.

Det här inlägget är lite väl förvirrande!

Lika förvirrande som den här bilden jag tog... hur hör den in här nu igen?


Deckare?

De kan faktiskt vara helt okej, men min erfarenhet av dem säger att de brukar vara för allvarliga. Jag gillar böcker... och filmer, som det även finns något att garva åt. Ta NCIS som exempel, det handlar om allvarliga saker, men ändå har de fått med en massa roliga saker. Det blir inte lika tung läsning då, eller för långtråkigt när man ser på film. Det är därför jag har med Camilla Läckberg böckerna på min boklista, av vad jag har hört så är de även väldigt roliga. Det saknade tyvärr Mons Kallentofts bok "Midvinterblod"... men det gör ändå inte så mycket för den innehöll så mycket annat som kompenserade för det.

Jag tror att någon som gillar deckare i vanliga fall, skulle gilla "Midvinterblod". Detsamma för människor som gillar deckare litegrand men som även gillar poesi. För enligt mig så är "Midvinterblod" även väldigt poetisk eller hur man ska förklara det... Emellanåt är det i alla fall väldigt poetiskt, det är som en sång som man läser, som hjälper en att komma framåt i boken, gör den lättare men fortfarande djupare... det är väldigt svårt att förklara så man måste nog läsa boken själv för att förstå, men jag gillade det i alla fall.

"Midvinterblod" som deckare var som sagt väldigt bra, men som bok så kunde den vara lite för lång på vissa ställen, och lite för kort på andra... men det är inte endast negativt, för i helhet (eftersom det finns fler böcker med samma huvudperson och samma karaktärer) så skulle det kunna behövas längre bitar om vissa saker för att ett visst karaktärsdrag till exempel ska etsa sig in i läsarens minne för kommande delar... och när det gäller de kortare bitarna som gärna kunde fått vara längre, de skulle antagligen blivit sämre om de var längre och då hade jag väl klagat om det... vi människor kan väl aldrig bli nöjda.

Jag har precis börjat läsa "Sommardöden" av Mons Kallentoft, (boken som kommer efter "Midvinterblod") om den endast skulle vara hälften så bra som "Midvinterblod"... eller... okej inte hälften men två tredjedelar så bra som "Midvinterblod" och lika poetisk, då skulle den fortfarande klara sig för mig... och jag är ändå en sådan person som inte brukar falla för deckare, eller kriminalromaner... jag vet inte riktigt vad som är skillnaden?

Det bästa med boken var hur jag kunde se allt framför mig, Kallentoft var jättebra med miljöbeskrivningen men det underlättade ju mer av att det utspelade sig i Linköpingstrakten, det gjorde att jag till exempel kunde se/tänka mig vart huvudkaraktären bodde, av att endast veta vad hon såg och kände. Vissa saker stämde dock inte, men vissa saker har ju hunnit förändras och jag kan ha misstolkat platser.

"Midvinterblod" av Mons Kallentoft
Betyg 1-5: 4-

//tinistinis


Läst en bok!

Doktor Glas - Hjalmar Söderberg
De tre muskitörerna - Alexandre Dumas
Greven av Monte-Cristo - Alexandre Dumas
Myladys son - Alexandre Dumas
Kameliadamen - Alexandre Dumas D.Y
Labyrinten - Kate Mosse
Ödets fånge - Elizabeth Grayson
Roms portar - Conn Iggulden
Kungars död - Conn Iggulden
Svärdens fält - Conn Iggulden
Krigets gudar - Conn Iggulden
Stäppens krigare - Conn Iggulden
Bågens mästare - Conn Iggulden
Bergens väktare - Conn Iggulden
Svärdet och spiran - Ken Follett
En värld utan slut - Ken Follet
Isprinsessan - Camilla Läckberg
Predikanten - Camilla Läckberg
Stenhuggaren - Camilla Läckberg
Olycksfågeln - Camilla Läckbeerg
Tyskungen - Camilla Läckberg
Sjöjungfrun - Camilla Läckberg
Fyrvaktaren - Camilla Läckberg
Identitet Kain - Robert Ludlum
Operation Hongkong - Robert Ludlum
Kodnamn Schakalen - Robert Ludlum
Gökboet - Ken Kesey
Da vinci-koden - Dan Brown
De döda kring Maria - Hans Alfredsson
Midvinterblod - Mons Kallentoft
Sommardöden - Mons Kallentoft
Höstoffer - Mons Kallentoft
Vårlik - Mons Kallentoft
Den femte årstiden - Mons Kallentoft
Dödsgrävarens dotter - Joyce Carol Oates
Vägen till Jerusalem - Jan Guillou (Älskade den verkligen! <3)
Tempelriddaren - JanGuillou (Älskade den verkligen! <3)
Riket vid vägens slut - Jan Guillou (Älskade den verkligen! <3)
Ondskan - Jan Guillou
Coq Rouge - Jan Guillou
Den demokratiske terroristen - Jan Guillou
I nationens intresse - Jan Guillou
Fiendens fiende - Jan Guillou
Den hedervärde mördaren - Jan Guillou
Vendetta - Jan Guillou
Ingen mans land - Jan Guillou
Den enda segern - Jan Guillou
I hennes majestäts tjänst - Jan Guillou
En medborgare höjd över varje misstanke - Jan Guillou
Den jag ville ha - Sheila O'Flanagan
Stella & Sebastian - Jenny Leeb
På grund av Leon - Jenny Leeb
Askungar - Kristina Ohlsson
Centurion - Simon Scarrow
Gomorra - Roberto Saviano
Sagan om ringen - J.R.R. Tolkien
Sagan om de två tornen - J.R.R. Tolkien
Sagan om konungens återkomst - J.R.R. Tolkien
Undrens tid - Nicholas Sparks
The Notebook - Nicholas Sparks
The Lucky One - Nicholas Sparks
The Last Song - Nicholas Sparks
Goodnight Mister Tom - Michelle Magorian
Död tills mörkret faller - Charlaine Harris
Det sista kungadömet - Bernard Cornwell
Den vite ryttaren - Bernard Cornwell
Nordens herrar - Bernard Cornwell
Svärdsång - Bernard Cornwell
Det brinnande riket - Bernard Cornwell

...och om man inte kan se det av listan så är det Mons Kallentofts bok "Midvinterblod" som jag precis har läst ut. För det första måste jag bara kommentera vad häftigt det är att stava Måns med ett O... jag har aldrig stött på det förut... men i alla fall, det kändes lite konstigt att läsa en bok som utspelar sig i den värsta kylan som man kan tänka sig, när det var så varmt, för jag läste den mest när jag var på Cypern och på resten av semestern, vilket är enda anledningen till att det gick så pass fort att läsa. Det skulle kännas mindre konstigt att läsa andra boken, "Sommardöden" som jag strax ska påbörja, det verkar passa årstiden bättre.

//tinistinis


RSS 2.0